Många tycker det är snyggt att vara solbränd. Men behöver faktiskt inte åka utomlands för att skaffa en. Och du behöver inte sola solarium. Allt som krävs är lite tid, att passa på när man kan och ta det försiktigt! Det är inte helt riskfritt att sola mycket.

bikiniTänk på att inte visa för mycket hud under solens starkaste timmar: 12.00 – 15.00 står solen som högst och dess strålar är mer skadlig för dig. Gillar du att spendera dina lediga dagar på stranden borde du ta med något tyg att dra över baddräkten eller bikinin när du inte är i vattnet. Köp en snygg strandklänning eller en tunn tunika så är du inte bara snygg, du är hälsosam.

Tanken för att få en snygg solbränna är att göra det sakta men säkert. Använd hög solskyddsfaktor så du inte bränner dig, en bränd hud kommer ge en fläckig bränna och den försvinner fortare. Snyggast bränna får dem som rör sig i solen. Du kommer att ha skiftande färg om du bara ligger i solstolen. Lek i vattnet, ut och jobba, spela volleyboll eller promenera. Tänk bara på att släcka törsten ordentligt så du och huden inte blir uttorkade.

Det finns förstår brun utan sol-krämer och andra medel som hjälper dig att se brunare ut men använd dessa sparsamt. I slutändan kommer det vara tidskrävande och kostsamt att hålla sig brun på artificiell väg. Satsa på att vara ute mycket, ha lämpligt skydd och se till att huden aldrig är torr.

Om du planerar en solsemester så kan det vara bra om du förbereder dig inför din semester och ditt solande. Då är solarium ett bra sätt att få en grund som gör att du bättre tål den starka solen utomlands. Sola inte för kraftigt utan planera att ta det stegvis innan du åker. För att få en hållbar solbränna så bör du sola på solarium 3-4 veckor innan du åker. Smörj dig även med solskyddsfaktor då du kommit på plats och ska njuta av sol, bad och ledighet.

Solen är ju betydligt starkare utomlands än vår egen sommarsol i Sverige, så därför är det väldigt lätt att bränna sig. Nu är vi ju olika som människor och har olika benägenhet att bränna sig. Det bästa rådet för dig som lätt bränner dig är att inte vara i solen mitt på dagen då den är som starkast.