Hur många gånger har man inte stått framför spegeln och i panik insett att inget av det som man hade tänkt ha på sig passar? Nästan lika många gånger har den lilla svarta räddat situationen.

Den lilla svarta, förkortad till DLS eller LBD efter engelskans Little black dress, är en svart klänning som bör finnas i varje kvinnas garderob. Det är en klänning som är knäkort och fungerar på alla tillställningar då elegant och vårdad klädsel är vad man vill åt. Coco Chanel är skaparen bakom detta plagg som lanserades 1926 men det kom att dröja ändra fram till 50-talet innan denna typ av klänning fick sina glansdagar. Klänningen var i från början T-formad med ganska långa ärmar och skuren så att midjan sitter på höfterna. Det var helt enkelt en motreaktion på 20-talets tunga långklänningar och Chanel ville skapa ett plagg för den frigjorda kvinnan. En av de de mest klassiska varianterna av den lilla svarta skapades till Audry Hepburn i filmen ”Breakfast at Tiffany’s” Denna ärmlösa variant låg Hubert de Givenchy bakom.

Klänningens enkelhet gör också att den är lätt att skapa många olika uttryck beroende på vilka skor, halsband, armband eller handväska som du väljer. Så hänger det inte redan en liten svart klänning i din garderob så är det dags att införskaffa en nu.