travel

Vintern är på ingång och många av oss vill fly fältet till varmare breddgrader, speciellt men den svala sommaren som varit. Ju längre in i vintern vi kommer, desto längre bort måste vi åka för att hitta den varma solen. Och ju längre bort vi åker, desto fler saker måste man vara medveten om.

Vaccinera

Åker man till Asien eller Afrika kan man behöva vaccinera sig mot malaria, hepatit och andra sjukdomar innan man åker. I vissa fall ska man vaccinera sig flera veckor innan avresa. Ring till din lokala vårdcentral för att få veta vilka vaccinationer som du behöver ta innan du åker till ditt valda semesterparadis. Hepatit är nästan alltid ett krav utanför EU.

Försiktig i solen

Den svenska solen kan bränna och skada trots den låga temperaturen vi brukar ha under somrarna. Tänk då var den starka solen i ett land med 30 grader eller mer kan göra med din nordiska hud! Oavsett hudfärg och land man befinner sig i, måste man vara försiktig när man är ute i solen. Köp en stark solskyddskräm och smörj in dig varje dag. Oroa dig inte, det går fortfarande att få en fin solbränna.

Packa smart

Förväntar du dig att det ska shoppas under semesterturen? Packa i så fall väskan lätt. Det är dyrt att betala för överviktigt bagage eller om du kommer med en väska extra: det kan kostar flera hundralappar att åka internationella flyg med mer än ett handbagage.